Η Αναφορά ανήκει στις υπαρξιστικες φιλοσοφίες. Στη βάση της κοσμοθεωρίας της, βρίσκουμε τη γνωστή ρήση του Σαρτρ, που διατεινόταν πως, η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Αυτό σημαίνει πως είναι ο άνθρωπος, ο σχετιζόμενος με τον κόσμο, πουδημιουργεί το νόημα. Είναι αυτός που επιλέγει να είναι ελεύθερος, άρα καμπανισιμος, άρα αναγκαστικά, επιφορτίζεται και με τα αποτελέσματα των πράξεών του. Εμπεριέχεται δηλαδή μέσα σε μια Ηθική της ευθύνης.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος, κατά τον ερχομό του στην ύπαρξη, είναι ακόμη ένα μηδέν, δεν είναι ακόμη τίποτε. Αναλόγως του τι θα επιλέξει ο ίδιος, μπορεί να γίνει ένας Αναφερόμενος, ένας μη Αναφερόμενος, ίσως ένας Εποπ, να πάει Φρουρα ή να μπιφτεκωσει τη σκοπιά του άλλου. Οι άνθρωποι, είμαστε αυτό που επιλέγουμε να είμαστε ως, αυθερμηνευόμενα όντα.
Στέκεται έτσι η Αναφορά, αντιπαραθετικα, προς την Θετικιστική φιλοσοφική παράδοση οπως και με τη μεταμοντέρνα, σχετικιστική της θεώρηση.
Η μαντραπηδα προς τα μέσα, το καμπανιασμα στην εθελοντική Αναφορά, το ότι κάποιος μπορεί να σου γαμησει την Αναφορά ή να μη φανείς αντάξιος της, είναι οι σηματωροι προς μια ανθρωπιστική σκοποθεσια εκ μέρους του εθελοντή αναφερόμενου. Είναι μια πράξη ελευθερίας.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε να Αναφερθείτε στο κοντινότερο στρατόπεδο , χωρίς μάλιστα να τους ειδοποιήσετε καθόλου. Κάνεις δε θα το πιστεύει γιατί όλοι θέλουν να είναι έξω , αλλά εσείς θα δείξετε με τη στάση σας ότι υπηρετείτε ένα νέο ανθρωπιστικό και επαναστατικό ιδεώδες. Αυτό του ελεύθερου Αναφερόμενου.
ΔΙΚΑΣ
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.